Granskning av vegoprodukter

Äkta vara är en ideell konsumentförening som jobbar för att mat ska vara så naturlig, och innehålla så få tillsatser, som möjligt. På deras hemsida finns livsmedelsguider och information om tillsatser. Där kan du hitta en översikt över de flesta tillsatser som finns i vår mat.

Ä-märkningen, en guide i tillsatsdjungeln!

Produkter som är granskade av Äkta vara, och som blivit godkända i granskningen, får en Ä-märkning. Om du som konsument vill minska på ditt intag av tillsatser är Ä-märkningen ett bra sätt att välja livsmedel.


Årets matbluff

Äkta vara granskar olika livsmedel och deras innehåll. Varje år utses ”Årets matbluff” av föreningen. Några av vinnarna de senaste åren är:

2020: Pop! Bakery Smördeg. Motivering: innehåller inget smör, utan istället palmolja och solrosolja.

2019: Alpro Cuisine soya vispbar. Motivering: innehåller endast 2% soja och 25% palmolja

2018: Lätta margarin: Motivering: innehåller mer palmolja än rapsolja.

Vinnarna från föregående år finns här. Där kan du även nominera en livsmedelsprodukt som du anser förtjänar titeln 2021 års matbluff.

Några generella tips från Äkta vara för att minska på tillsatser när du väljer livsmedel.

#1. Undvik tillsatser som en femteklassare inte kan uttala.
#2. Undvik produkter som heter samma sak i hela världen.
#3. Undvik lightprodukter, innehåller ofta artificiella ingredienser.
#4. Många ingredienser, betyder ofta massor av tillsatser.
#5. Välj mat som är Ä-märkt! Produkter som är granskade av Äkta Vara.


Granskning av vegoprodukter

Enligt en granskning av vegoprodukter, som Äkta vara gjorde förra året, innehåller väldigt många produkter industriella tillsatser för att ge livsmedlen vissa egenskaper. Det verkar som att tillverkarna till varje pris utgår ifrån att dessa livsmedel måste vara fria från kött och därför tillsätter man ämnen som ska ge livsmedlet egenskaper för att likna kött till smak och konsistens. Problemet är att man fokuserar mer på frånvaron av kött istället för innehållet av näring i maten.

Veganska korvar innehåller ofta många tveksamma och konstiga ingredienser. Bland annat så innehåller Coops veganska grillkorv nedan ämnen:

”Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa), kryddor (lök, peppar, paprika), naturlig arom, potatisprotein, druvsocker, konserveringsmedel (E270 mjölksyra), surhetsreglerande medel (E327 kalciumlaktat), rädisakoncentrat, citronfiber, kryddextrakt (chili), socker, hydrolyserat majsprotein, glukossirap, färgämne E160a betakaroten.”Läs mer om granskningen här.

Med det sagt så är det ju inte så att ”vanliga” köttkorvar automatiskt är bättre ur hälsosynpunkt. Många av dem innehåller också tveksamma ingredienser.

Generellt är naturligt kött (köttfärs, biffar, hel stek och inälvor etc. från gräsbetande djur från exempelvis gårdar som jobbar med regenerativt jordbruk) bättre för hälsan än processat kött och charkuterier.

Om du äter vegansk eller vegetarisk kost är det viktigt att du känner till att det ofta förekommer mycket tillsatser i billiga ersättningsprodukter så att du kan göra medvetna val.

Det ligger mycket i det Jamie Oliver säger: ”Riktig mat HAR inte ingredienser, riktig mat ÄR ingredienser!”


Similar Posts