Nutrition Matters

Medelhavskost med högt intag av fet fisk minskar astma hos barn

Astma är den vanligaste respiratoriska sjukdomen hos unga och en av de främsta anledningarna till sjukhusbesök. I en studie undersökte forskarna sambandet mellan intag av fet fisk och astma hos 64 barn i åldrarna 5–12 år i Grekland. Barnen delades in i två grupper. Den ena gruppen fick fortsätta med sin vanliga kost. Den andra gruppen fick följa en traditionell grekisk typ av Medelhavskost och se till att de fick i sig två portioner, varje vecka, i sex månader. Som fet fisk räknas lax, sardiner och öring.

Resultatet visade att gruppen som åt fisk hade en minskning av bronkial inflammation med 14 enheter. Över 10 enheter är signifikant, enligt internationella riktlinjer. Man vet sedan tidigare att en ohälsosam kost med mycket socker, ohälsosamma fetter och mycket salt, kan påverka utvecklingen av astma hos barn. Fet fisk är rik på omega 3–fettsyror som har antiinflammatoriska egenskaper. Forskarna menar att en hälsosam kost, t.ex. Medelhavskost som innehåller mycket grönsaker, berikad med fet fisk är en potentiell behandling av inflammation i luftrören, ett av symtomen vid barnastma.

Källa: Journal of Human Nutrition and Dietetics, november 2018