Så kallade ftalater används flitigt i många produkter i bland annat schampo, byggmaterial och plastleksaker. I en studie, som är den första att se en koppling mellan ftalater och sköldkörteln, upptäckte man att högre nivåer i blodet av dessa kemikalier ledde till minskade nivåer av sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) hos 3–åriga flickor. Man såg inte samma förändringar hos pojkar. Sköldkörteln är viktig för utvecklingen av hjärnan hos barn. Den här kopplingen mellan ftalater och sköldkörteln, menar forskarna, kan därför vara en förklaring till kända ftalat–relaterade kognitiva problem.

En annan studie fann att vanliga flamskyddsmedel som används i våra hem kopplas till den vanligaste formen av sköldkörtelcancer, så kallad papillär sköldkörtelcancer. Flamskyddsmedel finns i bland annat möbler (t.ex. soffor), elektronik, gummikablar och textilier. I USA är sköldkörtelcancer den cancerform som ökar mest och studier tyder på att det är miljöfaktorer som är en del av orsaken enligt en av forskarna i denna studie. Studier på möss har visat att flamskyddsmedel har hormonstörande effekt på grund av att det har liknande kemiska struktur som sköldkörtelhormon och därför stör den normala sköldkörtelfunktionen.

I den här studien tittade forskarna på mängden flamskyddsmedel i damm som samlats in från studiedeltagarnas hemmiljö. Mängden flamskyddsmedel i damm ger information om personernas exponering menar forskarna. 140 personer deltog i studien. 70 personer var diagnosticerade med papillär sköldkörtelcancer och 70 personer utan cancer. Personerna hade bott i sina hus i genomsnitt 11 år. Man tog även blodprover och analyserade nivåerna av så kallade polybromerade difenyletrar (PBDEs), kemikalier som finns i flamskyddsmedel. Personer med de högsta nivåerna av en viss PBDEs, vid namn BDE-209, i sitt damm från hemmet, var med än dubbelt så troligt att ha PTC. Personer med högst nivåer av en annan PBDE, vid namn TCEP, hade 4 gånger så hög risk att ha större och mer aggressiva tumörer som sträckte sig bortom sköldkörteln.

Källa: Environmental International, september 2017 och The Endocrine Society, april 2017

 

Similar Posts