Att äta gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat, och rödbetor bidrar till att minska tidig utveckling av åldersrelaterad makuladegenerering (AMD) enligt en studie. AMD är en förändring i gula fläcken som leder till en varaktig skada på syncellerna. Det drabbar främst äldre personer och är den vanligaste orsaken till blindhet i världen men trots det finns inget botemedel mot sjukdomen. Den här studien är den första som tittat på kopplingen mellan intag av vegetabiliska nitrater och tidig utveckling av AMD.

Gröna bladgrönsaker och rödbetor innehåller vegetabiliska nitrater som är föregångare till kväveoxid. Kväveoxid gör blodkärl mer elastiska och vidgar sig och det är det som är en av de positiva effekterna av rödbetsjuice på blodtryck och hjärtkärlhälsa. Kväveoxid är också den aktiva substansen i läkemedel som höjer potensen. Både låga och höga nivåer av kväveoxid kopplas till olika sjukdomar.

Datat kom från the Blue Mountains Eye Study, som är en av de största epidemiologiska studierna som mäter kost och livsstilsfaktorer mot hälsa och utvecklingen av olika kroniska sjukdomar. Forskarna intervjuade mer än 2 000 personer från 49 år och följde dem under 15 år. Man fann att personer som åt mellan 100 och 142 milligram vegetabiliska nitrater varje dag hade en 35 procent lägre risk att utveckla AMD, jämfört med personer som åt mindre än 69 milligram per dag. Man såg ingen ytterligare minskad risk vid intag över 142 gram per dag.

Spenat innehåller 20 milligram nitrater per 100 gram och rödbetor innehåller 15 milligram per 100 gram. Man såg ingen signifikant skillnad på intag av nitrater från andra källor och risk för AMD, utan det var just nitrater från grönsakerna som visade på en minskad risk.

Forskarna menar att äta mer gröna bladgrönsaker, rödbetor och andra grönsaker som innehåller vegetabiliska nitrater, är ett enkelt sätt att minska risken att drabbas av AMD.

Dessutom innehåller gröna bladgrönsaker lutein, ett fytonäringsämne som tillhör karotenoidfamiljen, och som skyddar ögat mot solens skadliga UV-strålning. Ytterligare en anledning att äta mer av dem för ögats hälsa!

Källa: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, oktober 2018

 

Similar Posts