Enligt en ny svensk studie minskar tillskott av probiotika (hälsofrämjande bakterier) nedbrytningen av skelettet med hälften hos äldre kvinnor, jämfört med om man inte tar tillskott av probiotika. Nedbrytning av skelettet och skeletturlakning kan leda till benskörhet och benbrott. De flesta kvinnor i 80-årsåldern lider av benskörhet (osteoporos) eller svagt skelett, med en ökad risk för benbrott och frakturer som följd. De mediciner som finns kan hjälpa till en viss del, men de ges oftast när man redan upptäckt en viss grad av nedbrytning av skelettet.

90 kvinnor med en genomsnittsålder på 76 år delades in i två grupper. En grupp fick probiotika (Lactobacillus reuteri 6475) och hälften fick placebo. Efter ett år mättes kvinnornas skelett i underbenet med en CT–scan. Skeletturlakningen hos kvinnorna som fått probiotika var hälften så stor som de som inte fått probiotika. Ingen av kvinnorna som fick probiotika fick några biverkningar.

Enligt forskarna är det här den första studien på effekten av probiotika på benhälsa hos människor och ett genombrott i hur vi kan skydda skelettet hos människor. Tidigare har den här typen av studier bara utförts på möss.

Källa: Journal of Internal Medicine, juni 2018

 

Similar Posts