Att äta nötter regelbundet förbättrar spermiernas kvalitet och funktion, enligt en ny studie. I den 14 veckor långa randomiserade studien, tittade forskarna på olika parametrar för spermiers hälsa hos 119 friska män i åldrarna 18–35 år. Männen delades in i två grupper. Den ena gruppen fick vanlig västerländsk kost, utan nötter, och den andra gruppen fick en vanlig västerländsk kost plus 60 gram nötter (en blandning av mandlar, hasselnötter och valnötter). De män som fick nötter som en del av sin kost, hade fler spermier som hade en fördelaktigare form, bättre rörlighet och spänst än de män som inte åt nötter. Dessa egenskaper hos spermier är viktiga för mäns fertilitet. Man såg även minskad DNA-fragmentering (sönderfall) i spermierna hos de män som åt nötter. DNA-fragmentering förknippas med manlig infertilitet. En teori är att minskad DNA-fragmentering är orsaken till förbättringen av de andra parametrarna hos spermierna.

Enligt forskarna visar tidigare studier att spermiekvaliteten hos män generellt försämrats i industrialiserade länder p.g.a. rökning, föroreningar och mer västerländsk kost. Tidigare studier visar att en kost med näringsämnen som omega 3-fettsyror, antioxidanter som vitamin C och E, mineralerna zink och selen samt folat ökar spermiekvaliteten hos män. Nötter är rika på dessa näringsämnen och andra fytonäringsämnen.

Forskarna menar att detta resultat, signifikant förbättrade parametrar för spermiers hälsa, vid intag av nötter, stödjer nötkonsumtion som en del av näringsrekommendationer för män.

Källa: European Society of Human Reproduction and Embryology, juli 2018

 

 

Similar Posts