D-vitamin klassas egentligen som ett hormon med många viktiga funktioner runtom i kroppen, bland annat för skelettets hälsa och för immunförsvaret. Flera studier visar att personer med låga D-vitaminnivåer har en ökad risk för cancer, hjärtkärlsjukdom, vissa andra sjukdomar och nu, de senaste månaderna, även covid-19.
Vi får i oss inaktiva former av D-vitamin från solljus, kost och kosttillskott. Den inaktiva formen, 25-hydroxyvitamin D, omvandlas till den aktiva formen, 1,25-hydroxyvitamin D. För att D-vitamin ska kunna användas av kroppen behöver det omvandlas till sin aktiva form. Det är den formen som interagerar specifikt med D-vitaminreceptorn på celler (VDR) och därmed styr genuttryck. Det innebär att aktivt D-vitamin behövs för aktiveringen av olika gener (uppskattningsvis 200–500 stycken), många av dem är inblandade i immunförsvaret. Experimentella studier har visat att D-vitamin kan aktivera antimikrobiella peptider som dödar bakterier och virus och en genomgång av 25 kliniska studier visade att tillskott av D-vitamin förebyggde luftvägsinfektioner.
De senaste månaderna har D-vitamin uppmärksammats en hel del eftersom det visat sig i flera studier, ha en koppling till covid-19. När D-vitamin gavs i höga doser till patienter med covid-19 såg man häpnadsväckande resultat. Av de 50 patienter som behandlades med D-vitamin var det endast en person (2 %) som behövde intensivvård, jämfört med 13 personer av 26 (50 %) i kontrollgruppen. Ingen person i D-vitamingruppen, men 2 personer i kontrollgruppen, avled. Andra studier har sett en koppling mellan D-vitaminstatus i kroppen och hur allvarligt sjuka covid-patienter är och ju lägre D-vitaminstatus, desto allvarligare sjukdomsförlopp. En studie från Spanien visade att 82 procent av patienterna med covid-19 hade D-vitaminbrist.
Resultatet från en ny studie visar att det är inte enbart hur mycket D-vitamin du får i dig från solljus, kost eller kosttillskott som är viktigt för hälsan. Forskarna upptäckte att ju större variation av tarmbakterier deltagarna hade, desto högre nivåer av just aktivt D-vitamin hade de. Tarmbakterierna spelar alltså en roll för att vi ska kunna omvandla inaktivt D-vitamin till den aktiva formen. Det var framförallt 12 specifika typer av bakterier som förknippades med höga nivåer av aktivt D-vitamin.
Deltagarna i studien kom från olika platser med olika mycket exponering för solljus. De som bodde på soliga platser hade högre nivåer av inaktivt D-vitamin och de som bodde på platser med mindre solljus hade lägre nivåer av inaktivt D-vitamin. Dock var det ingen skillnad på nivåerna av aktivt D-vitamin mellan de som fick mer solljus, vilket tyder på att själva exponeringen för solljus inte var avgörande för nivåerna av aktivt D-vitamin i kroppen.
Eftersom kopplingen mellan D-vitamin och covid-19 har uppmärksammats en hel del i media är det många som vill öka sina D-vitaminnivåer med hjälp av tillskott. Det kommer dessutom uppmaningar från forskare att man bör rekommendera tillskott av D-vitamin (runt 1 000–2 000 internationella enheter per dag) för att mildra effekten av covid-19.
Den här nya studien visar att det alltså inte bara är intaget av D-vitamin som är viktigt, utan även att man har en stor variation och mångfald i sin tarmflora. När man mäter tarmflora ser man endast hur det ser ut just för stunden. Bakterierna i tarmen ändras beroende på kost, sömn, medicinering och andra yttre faktorer. Det går alltså att påverka sin tarmflora, och därmed säkert nivåerna av aktivt D-vitamin, med sina val av kost och livsstil.
Källor:
- Bergman P. The link between vitamin D and COVID-19: distinguishing facts from fiction. Journal of Internal Medicine. 2020
- Castillo M.E., Entrenas Cosa L.M., Vaquero Barrios J.M., Alcalá Díaz J.F. et.al. Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct; 203.
- Hernández J.L., Nan D., Fernandez-Ayala M. et.al. Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2020.
- Robert L. Thomas et al. Vitamin D metabolites and the gut microbiome in older men, Nature Communications. 2020:11
- Sandström H. Klinisk studie ger stöd för D-vitamin mot covid-19. Nordic Nutrition Council. 2020.