I, och på, våra kroppar finns miljarder bakterier, det vi kallar mikrobiota. Mikrobiotan finns i munnen, i underlivet, i lungorna, på huden och i tarmarna. Den mikrobiota som finns i tarmarna brukar kallas för tarmflora.

 

Det finns både skadliga och hälsofrämjande bakterier och det är viktigt att ha en balans mellan dem. De hälsofrämjande bakterierna kallas för probiotika (pro = för och bio = liv). Några exempel på hälsofrämjande bakterier är familjerna Lactobacillus och Bifidobacterium.

 

De här bakterierna använder maten vi äter, rättare sagt fibrer i vår kost, som energi. De omvandlar fibrerna till kortkedjade fettsyror som fungerar som bränsle för cellerna i tarmslemhinnan. Fibrerna brukar kallas för pre-biotika eftersom den ger energi åt vår probiotika.

 

Det är väldigt viktigt för hela kroppens hälsa och för vårt mående. Det är nämligen så att mage-tarmsystemet är starkt kopplat till hjärnans hälsa via det enteriska nervsystemet, och man brukar kalla kopplingen för bukhjärnan.

 

Genom att ta hand om sin mage-tarmhälsa och tarmflora kan man må bättre även mentalt.

 

En ny studie visar att tillskott av prebiotika förbättrade det mentala välmåendet hos deltagarna genom att minska ångestkänslor. 64 friska kvinnor i åldrarna 18 – 25 år deltog i studien. De delades in i två grupper, varav en grupp fick ett dagligt tillskott av galakto-oligosackarider (GOS), och en grupp fick placebo, i 4 veckor.

 

Resultatet visade att de som fick tillskott av GOS hade mindre ångest och mådde bättre.

 

GOS finns i livsmedel som bland annat kronärtskocka, jordärtskocka, bönor, linser, broccoli, lök och ärtor.

 

Källa: Scientific Reports, april 2021

Similar Posts