De fleromättade omega-3-fettsyrorna eiokasapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) har kända antiinflammatoriska effekter i kroppen. De finns främst i fet fisk, kött från gräsbetande djur och vissa ägg. Man får även i sig en del från linfrön, linfröolja och valnötter i form av den vegetabiliska fettsyran alfa-linolensyra (ALA), som omvandlas i kroppen till de aktiva EPA och DHA.

Det har tidigare funnits teorier om att omega-3-fettsyror skulle kunna ha en effekt vid COVID-19 tack vare sina antiinflammatoriska effekter, men inte förrän nu har man kunnat visa på ett positivt samband mellan nivåer och dödlighet. Nu har forskare av en pilotstudie nämligen sett en koppling mellan höga nivåer av EPA och DHA i blodet på patienter med COVID-19 och minskad risk att dö.

Nivåerna av EPA och DHA i blodet mättes hos 100 patienter med COVID-19 på Cedar-Sinai Medical Center i Kalifornien. Fettsyrorna mättes med så kallat omega-3 Index (O3I). 14 av de 100 patienterna dog.

De patienter som hade de högsta nivåerna, och mätte en O3I på mer än 5,7%, hade en 75% lägre sannolikhet att dö, jämfört med de patienter som hade lägst nivåer och mätte en O3I på mindre än 5,7%. 1 patient med O3I högre än 5,7% dog jämfört med 13 personer med O3I lägre än 5,7%. De med lägst nivåer av EPA och DHA i blodet hade alltså en fyra gånger högre relativ risk att dö, än personer med högre nivåer.

Forskarna poängterar att dessa resultat inte uppnår gränsen för statistisk signifikans, men menar ändå att EPA och DHA, som finns lättillgängliga via kosten och tillskott, skulle kunna bidra till en minskad risk för allvarliga konsekvenser av COVID-19.

En av forskarna, och expert på omega-3-fettsyror, James H. O’Keefe, Jr., MD, beskriver resultatet på följande sätt: ”

”En överdriven inflammatorisk reaktion, kallad ”cytokinstorm”, är en grundläggande medlare för allvarlig COVID-19-sjukdom. Omega-3-fettsyror (DHA och EPA) har kraftigt antiinflammatoriska effekter, och denna pilotstudie ger antydan till bevis att dessa fettsyror kan dämpa denna cytokinstorm som kan uppstå vid COVID-19.

Källa: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, januari 2021

 

Similar Posts