Fria radikaler och antioxidanter (del 2)
Vad är antioxidanter?
Antioxidanter är molekyler som kan ge bort, alltså donera, en elektron och därmed stoppa den skadliga kedjereaktion som orsakats av fria radikaler. På så vis kan antioxidanter förebygga eller minskar skador orsakade av fria radikaler och de bidrar till att minska oxidativ stress.
När antioxidanten donerat en elektron blir den själv en fri radikal och den behöver neutraliseras av en annan antioxidant. Det är därför viktigt att få i sig många olika antioxidanter så att de kan återvinna varandra.
En antioxidant är inte ett specifikt ämne, utan ett ämne som har antioxidantiska egenskaper, alltså förmågan att stoppa den skadliga kedjereaktionen av fria radikaler och minska oxidativ stress.
Antioxidanter i vår kost
Antioxidanter finns i väldigt många olika typer av livsmedel. Främst i färska livsmedel från växtriket, till exempel grönsaker, frukter, bär, bönor, nötter frön, men även i animaliska livsmedel som äggula.
I växterna finns fytonäringsämnen som har antioxidantiska egenskaper, till exempel flavonoider (bland andra antocyanidiner och resveratrol), karotenoider, kurkumin och många fler.
Vissa näringsämnen kan ha antioxidantiska egenskaper i sig, till exempel vitaminerna A-, C- och E-vitamin, spårämnet selen samt andra näringsämnen som det vitaminliknande ämnet koenzym Q10 (som finns i liten mängd i feta livsmedel, inälvsmat och som kosttillskott), alfa-liponsyra och N-acetyl cystein (NAC). NAC används inom sjukvården för att behandla akut paracetamolförgiftning.
Kroppens egna antioxidantsystem
Kroppens viktigaste skydd mot fria radikaler är de egna antioxidantenzymerna vid namn superoxiddismutas (SOD), glutation (GSH) och katalas. Enzymer är proteinstrukturer som skyndar på eller saktar ner kemiska processer i kroppen. Man brukar kalla enzymer för katalysatorer.
För att dessa ska fungera behövs vissa näringsämnen, bland annat mineralerna magnesium, selen, järn, zink, koppar, mangan, molybden och vitaminerna folsyra, B2, B6 och B12 som så kallade kofaktorer för antioxidantenzymerna.
Vad är en kofaktor?
En kofaktor är ett ämne som behövs för att enzymer ska kunna utföra viktiga processer i kroppen. De kroppsegna antioxidanterna är beroende av de olika kofaktorerna ovan för att bildas och fungera som de ska. Det innebär att olika näringsämnen, närmare bestämt vitaminer och mineraler, fäster sig på enzymerna för att reaktionen ska kunna äga rum. Då heter det att dessa näringsämnen är kofaktorer åt enzymerna.
Man pratar också och koenzymer, men vad är skillnaden? Jo, en koenzym är ett organiskt ämne som fungerar som en kofaktor, alltså det sitter fast på ett enzym så att reaktionen kan äga rum, men är alltså inte en vitamin eller mineral. Ett exempel är koenzym Q10 (CoQ10) som är ett vitaminliknande ämne som är livsnödvändigt för oss (och egentligen borde klassas som vitamin just därför). CoQ10 är en beståndsdel i kroppens energibildande process elektrontransportkedjan och utan CoQ10 kan kroppen inte omvandla vår mat till energi så som det är meningen.
Selen anses ha antioxidantiska egenskaper då det är nödvändigt för att glutation ska fungera normalt.
Bildningen av kroppens egna antioxidanter triggas bland annat av fysisk aktivitet. En anledning till det är att det bildas fria radikaler vid energibildningen och det är kroppens sätt att skydda sig när vi anstränger oss extra mycket och det bildas extra mycket energi. Både alfa-liponsyra och NAC stöttar bildningen av den kroppsegna antioxidanten glutation.