Det är otroligt vanligt med låga energinivåer, utmattning och trötthet. Framförallt nu på hösten, när mörkret smyger sig på allt tidigare.

Vad som orsakar låga energinivåer och trötthet är naturligtvis individuellt och kan bero på allt från för lite sömn till näringsbrister eller någon sjukdom. 

I den här artikeln går vi igenom vad energi är, de vanligaste orsakerna till låg energi och trötthet och du får tips på vad du kan göra för att öka din energi. 

Vad är egentligen energi?

När vi äter bryts vår mat ner i mindre beståndsdelar som sedan omvandlas till energi inuti våra celler. Det är de så kallade makronäringsämnena, kolhydrater, fett och protein, som omvandlas till energi. De bryts ner i tre olika steg och bildar till slut energimolekylen ATP. De tre stegen är glykolys, citronsyracykeln (Krebs cykel) och elektrontransportkedjan.

Det här sker inuti mitokondrierna som finns inuti våra celler. Mitokondrierna kallas för cellernas energifabriker och är otroligt viktiga för att vi ska kunna fungera och till och med överleva.

Energin från vår mat räknas i kalorier eller joule. En kalori, eller rättare sagt, en kilokalori, är ett mått på hur mycket energi det går åt till att värma upp en kubikcentimeter vatten med en grad Celsius.

Hur får man mer energi?

Här kommer mina bästa tips på hur kan öka energi och få ork att göra det du vill.

 1. Se till att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen
  När maten bryts ner inuti cellerna krävs inte bara kolhydrater, fett och protein för att bilda energi. Det behövs även en mängd olika vitaminer och mineraler för att energibildningen ska fungera. Några av de viktigaste är magnesium, B-vitaminerna, järn, koenzym Q10 m.fl. C-vitamin är också viktigt för att motverka trötthet och utmattning. Om några av dessa näringsämnen inte finns tillgängliga, d.v.s. om vi har brist på något av dem, kan inte kroppen bilda energi. Det är anledningen till varför näringsbrister kan leda till trötthet. Om du känner dig ovanligt trött eller utmattad, fundera på om du kanske har någon näringsbrist.
 2. Se över din sömn
  En väldigt vanlig orsak till trötthet har att göra med något så basic som sömnen. Många sitter uppe sent och går upp tidigt, och känner sig trötta, av för lite sömn alltså. Om du känner dig trött rekommenderar jag att det första du gör är att se över din sömn. Den allmänna rekommendationen är mellan 6-8 timmar per natt, även om forskare och experter är oense om exakt hur mycket sömn vi behöver. Om du har problem att sova kan du prova att ta tillskott av magnesium på kvällen och att träna utomhus, i dagsljus.
 3. Se till att ha en balanserad blodsockerkurva
  Blodsockerkurvan höjs snabbt när vi äter någonting som innehåller snabba kolhydrater. Det gör att mycket insulin utsöndras och blodsockret sjunker snabbt. Lågt blodsocker kan göra att energin sjunker och vi känner oss sega. Det är alltså viktigt att försöka hålla en så jämn blodsockerkurva som möjligt under dagen genom att undvika snabba kolhydrater och att äta protein, fett och fibrer.
 4. Se över ditt intag av koffein och energidrycker
  Undvik gärna mycket koffein och energidrycker och andra så kallade falska stimulerande ämnen. Även om du känner dig piggare när du druckit t.ex. kaffe eller en energidryck så är det endast en stimulerande effekt som egentligen inte tillför kroppen ”äkta” energi. Om du känner dig trött på eftermiddagen så kan du prova dricka ett glas vatten istället för att ta en kopp kaffe. Vatten aktiverar hjärnans alfavågor som gör att du känner dig pigg och alert. Vätskebrist kan göra att man känner sig trött. Drick gärna vatten under dagen för att undvika att du har låga vätskenivåer på eftermiddagen. Det är ett bra sätt att förebygga trötthet på eftermiddagen.
 5. Rör på dig under dagen
  Planera in tillfällen under dagen när du rör på dig. Gärna på morgonen och gärna utomhus. Fysisk aktivitet gör kroppen både piggare och tröttare. När vi rör på oss frigörs ämnen som gör oss pigga. Samtidigt gör det kroppen trött, vilket gör det lättare att somna.
 6. Statiner kan orsaka trötthet
  Om man äter statiner, alltså kolesterolsänkande medicin, så kan man bli väldigt trött. Det här beror på att ett ämne som är livsnödvändigt för att kroppen ska kunna omvandla mat till energi vid namn koenzym Q10, minskar när vi äter statiner. Att ta tillskott av Q10 kan hjälpa.
 7. Se över sköldkörtelns hälsa
  Sköldkörteln är inblandad i regleringen av vår ämnesomsättning. En underfunktion i sköldkörteln kan leda till utmattning och trötthet. Tyvärr är det här väldigt vanligt idag.
 8. Var ute i naturen gärna varje dag och gärna dagtid
  Det bidrar till att reglera vår dygnsrytm som är otroligt viktigt för en hälsosam balans mellan våra vaken- och sömnhormonerna kortisol och melatonin. När vi får dagsljus på oss ökar kortisol och det gör oss pigga och alerta under dagen. Samtidigt gör det att melatonin utsöndras på kvällen, vilket hjälper oss att somna.

  Fundera på om du lider av ”naturbrist”! Det här kanske kan verka lite flummigt men i Japan är naturbad populärt efter man anser att det här är faktiskt en stor faktor till ohälsa. Begreppen naturbad innebär att man vistas i naturen för hälsans skull. Vi människor är ju faktiskt inte skapta för att vara inomhus men det uppskattas att vi spenderar så mycket som 90% av vår vakna tid inomhus! Det är ju egentligen inte så konstigt att vi inte mår bra av att vara inomhus den största delen av våra liv.

Similar Posts