Ett tidigare inlägg handlade om tips för att nå hälsomål. Detta inlägg, som handlar om att lyckas skapa hälsosamma vanor, är en fortsättning på det förra inlägget.

Vanor handlar om att automatisera handlingar och beteenden. Om vi skulle behöva fundera på allt vi gör hela tiden skulle energin i hjärnan ta slut. Vi skulle behöva aktivt tänka på hur vi ska röra oss, äta och enkla handlingar skulle bli svåra.

Tips för att skapa hälsosamma vanor

  • Bryt ner vanorna i enkla handlingar. Om du har som mål att hälsosammare, kan du till att börja med säga att du ska äta en avokado till middagen, eller packa väskan inför morgondagen, eller byta om till träningskläderna. När vi bryter ner vanorna i mindre delar blir det mer troligt att de blir av.
  • Koppla nya vanor till existerande vanor, t.ex. gör 20 benböj direkt efter att du borstat tänderna. Det ökar chansen att vanan blir av och att du får in en rutin på den.
  • Planera in när du ska utföra handlingarna. T.ex. ikväll när jag har borstat tänderna ska jag göra 20 benböj eller packa träningsväskan inför morgondagen.
  • När du skapar en ny vana är det viktigt att göra den synlig och lättillgänglig. T.ex. om din nya vana är att träna efter jobbet, se till att packa träningsväskan kvällen före och ställ den i hallen. Om du ska yoga på kvällen, ha yogamattan framme. Eller om du ska äta nyttigare, ha den nyttiga maten nära till hands.
  • Det omvända gäller när du vill bryta en dålig vana. Gör den svårtillgänglig, t.ex. ha inte onyttig mat hemma. Lägg bort fjärrkontrollen eller dra ut kontakten till TV’n om du ska yoga istället för att titta på TV, o.s.v.

Upprepa handlingarna tills nya neurologiska banor har skapats i hjärnan, då har du etablerat en ny vana. Det innebär i praktiken att det önskade beteendet har auotimatiserats och du behöver inte längre tänka på att du ska utföra handlingen. 

Tips och pepp på vägen

Fundera på varför du är sugen. Du kanske är hungrig? Om du känner sug efter viss mat kan det bero på flera olika saker. Nästa gång, tänk efter nästa gång du blir sugen på något som du egentligen inte vill äta. Är du faktiskt hungrig? Din kropp kanske signalerar att du har lågt blodsocker och faktiskt behöver äta.

Den här mekanismen gör ofta att vi blir sugna på mindre nyttiga alternativ tyvärr.

Planera vad du ska äta under dagen och ta gärna med ett nyttigt mellanmål eller snack, till exempel en avokado eller nötter för att undvika att du faller för suget under dagen. 

Minska livsstress Stress gör att vi kan bli mer sugna på mat med fett och socker för att det ger snabb energi. Därför är det viktigt att komma tillrätta med stress för att kunna leva hälsosamt i övrigt och öka chansen att du lyckas med din hälsoresa. Om du lever under mycket stress kan det vara det absolut viktigaste du behöver göra för att kunna äta och leva hälsosamt, eftersom stressen har så stor inverkan på våra övriga beteenden och hur vi mår. Läs mer här hur du kan minska stress och öka din livskvalitet.

Socker eller matberoende Det finns personer som upplever att de är beroende av socker eller annan mat. Känner du igen dig? Det gör i alla fall jag. Dopaminreceptorer på cell i hjärnan uppregleras när vi äter socker. Dopamin är en signalsubstans som stimulerar belöningscentrat i hjärnan och får oss att må bra. Ett sockerrus som får oss att må bra är bara tillfälligt eftersom blodsockernivåerna sänks snabbt. Då kan vi bli trötta, irriterade och ibland få huvudvärk och då är det lätt att man tar till någonting onyttigt för att höja blodsockernivåerna igen. 

Var beredd på att det kan bli tufft. Det är också viktigt att vara beredd på att faktiskt acceptera att det kanske kommer att bli tufft. Påminn dig då om ditt mål och varför du vill nå ditt mål. Du har ju faktiskt gjort en genomtänkt plan så det du ska göra eller inte göra har ju sina orsaker och anledningar och det leder ju dig dit du vill vara!

Förlita dig inte på motivation och disciplin, utan prioritera att skapa hållbara vanor. I början av en sån här förändring kan det gå ganska lätt för man har en väldigt hög motivation. Efter en period kan motivationen dala och det känns tuffare att fortsätta. Det är då det är viktigt att kämpa på och komma ihåg vad det är du vill uppnå. De vanor du skapar i din vardag kommer att hjälpa dig att göra din förändring till en del av ditt liv och vardag.

Det kommer att bli lättare när du börjar märka skillnad i hur du känner dig. Det är också så att när man väl har tagit sig över en jobbig svacka så kan det ju säkert bli så att man verkligen börjar märka skillnad och att man mår bättre och blir piggare.

Då vill man ju inte gå tillbaka till dit man var. Det är därför det är så viktigt att göra din hälsoresa till en del av ditt liv och din vardag. 

Ge inte upp! Det viktigaste av allt ge inte upp! Om du trillar av vagnen, hoppa upp igen sluta inte att försöka!

Det viktiga är inte att man inte får misslyckas utan det viktiga är att man kommer tillbaka efter att man misslyckats! Du kanske misslyckas hundratals gånger men det viktiga är som sagt att inte ge upp utan fortsätta att försöka. Om du fortsätter och fortsätter att försöka ohc att kämpa kommer du faktiskt att lyckas. 

Jag önskar dig nu ett stort lycka till med vilken förändring du än önskar göra!

Om du vill dela med dig av din hälsoresa skulle jag bli jätteglad! Maila i så fall mig på lina@nutritionmatters.se. Om du vill lära dig mer om att äta och leva hälsosamt och ta tag i din hälsa på riktigt – boka din plats på min hälsokurs nedan:


Similar Posts