Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk autoimmun sjukdom som yttrar sig i att huden blir inflammerad och flagnar. En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret attackerar den egna vävnaden. När det gäller psoriasis så är det huden som blir attackerad och det ökar inflammation. Det ökar även bildningen av nya hudceller, vilket leder till flagnande och tjocknande hud. Psoriasis smittar inte.

Hos vissa personer kan psoriasis även drabba hårbottnen och lederna, något som kallas för psoriasisartrit.

Det går inte att bota psoriasis, men genom att minska på sådant som man vet triggar och utlöser skov, och samtidigt öka på näring och kost som man vet stöttar huden och immunförsvaret, kan man minska frekvensen av skov och dessutom mildra symtomen under skoven.

Kopplingen mellan mage-tarmhälsa och psoriasis


Som du kan läsa i inlägget om the gut-skin-connection så kan inflammation i huden vara en spegling av inflammation som finns på andra ställen i kroppen, t.ex. i tarmen. Personer med psoriasis har ofta dysbios, en överväxt av skadliga bakterier i tarmen. De har också en liten, men betydande, ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, t.ex. Chrons sjukdom och Ulcerös kolit.

Helicobacter Pylori (H. Pylori) är en bakterie som kan orsaka infektioner som kan ligga till grund för många hälsoproblem, inklusive hudens hälsa, bland annat psoriasis. För en person som lider av psoriasis, eller andra hudproblem, som inte blir bättre av att följa andra kost- och näringsrekommendationer, kan det vara värt att testa sig för H. Pylori hos sin vårdcentral och behandla den.

Tillskott av probiotika kan bidra till att stötta tarmfloran och har visats effektivt vid psoriasis.

Kost och psoriasis

Blodsocker och metabolt syndrom

Ett högt intag av snabba kolhydrater och socker är en bidragande riskfaktor för metabolt syndrom som kännetecknas av högt blodtryck, ökat midjemått, övervikt och insulinresistens.

Personer med psoriasis har en ökad förekomst av metabolt syndrom. Därför är det viktigt att se över kosten och särskilt minska på intaget av socker och snabba kolhydrater.

Ketogen kost

Av den anledningen kan det vara värt att prova lågkolhydratkost, t.ex. Ketogen kost. En studie som undersökte effekten av ketogen kost, i kombination av vissa näringsämnen och örter, visade att deltagarna signifikant minskade både sina psoriasisbesvär och sin vikt.

Minska på triggers från kosten
Det kan det vara bra att minska på livsmedel som är kända för att trigga immunförsvaret, t.ex. stenålderskost (paleokost) eller det autoimmuna protokollet (AIP).

Paleokost / stenålderskost

Paleokost är en kosthållning som innebär att man äter mat som vi människor som art är skapta att äta. Många personer som följer en paleokost vittnar om förbättringar i sin psoriasis. Några av förklaringarna till det är att kosten utesluter kända triggers för psoriasis, t.ex. spannmål, mejeriprodukter och alkohol.

Autoimmuna protkollet (AIP)

AIP är en kosthållning, som är en striktare form av paleokost. AIP innebär att man utesluter livsmedel som innehåller ämnen som kan reta immunförsvaret, bland annat spannmål, socker, tillsatser, baljväxter, grönsaker ur nattskuggesläktet, kaffe och alkohol. AIP används ofta för att minska symtom vid autoimmuna sjukdomar. Läs mer om AIP här.

Viktig disclaimer!
Personer som lider av, eller ligger i riskzonen för, ätstörningar bör vara försiktiga med strikta kosthållningar som lågkolhydratkost och AIP. I sådana fall bör man ta hjälp av någon som är kunnig inom det området eller en erfaren kostrådgivare eller näringsterapeut.

Näring och psoriasis

Omega 3-fettsyror

Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA, som har kraftiga antiinflammatoriska egenskaper, har visats hjälpa om de tas i tillräckligt höga doser (mellan 3.6 – 14 g/dag). Tillskott av fiskolja är bra källor av EPA och DHA.

A- och D-vitamin

Behandling med A- och D-vitamin kan vara effektiva i behandling av psoriasis hos vissa personer. A-vitamin och betakaroten har visats effektiva i vissa studier. D-vitamin minskar utsöndringen av inflammatoriska ämnen som man vet är involverade i utvecklingen av psoriasis. Dessutom är det vanligt att psoriasispatienter har låga nivåer av D-vitamin i kroppen.

Låga nivåer av näringsämnen

Personer med psoriasis har även ofta brist på A- och C-vitamin och låga nivåer av spårämnena selen, zink och koppar.

Förebygg brist genom att äta riktigt med mat som innehåller dessa näringsämnen!

Oxidativ stress och antioxidanter

En mekanism bakom utvecklingen av psoriasis är oxidativ stress. En av anledningarna till det är att den ökade inflammationen även ökar oxidativ stress. Det är en av förklaringarna varför rökning och ett högt intag av alkohol, kan utlösa skov.

En kombination av antioxidanterna E-vitamin, selen och CoQ10 med vanlig behandling av psoriasis (till exempel kortison) förbättrade symtomen hos psoriasispatienter i en studie. De antioxidanta egenskaperna hos dessa näringsämnen tros ligga bakom effekten i den studien.

Vackrare hy med rätt näring

En onlinekurs där du får lära dig att optimera hudens hälsa med kost, näring och livsstil.

MER INFORMATION OCH BOKNING >>

Källor:

Similar Posts