Grundläggande näringslära

Del 1: Introduktion

Del 2: Protein

Del 3: Fett

Del 4: Kohydrater

Del 5: Fibrer

Del 6: Vitaminer

Del 7: Mineraler

Del 8: Fytonäringsämnen

Del 9: Avslutning

Grundläggande näringslära

995kr

Om den här kursen

Välkommen till näringens spännande värld!

 

Den här kursen riktar sig till allmänheten och passar dig som är intresserad av att lära dig mer om de olika näringsämnena och vad de har för funktioner. Du kanske vill använda dig av dina kunskaper i din vardag för  att jobba med att förbättra din egen, eller någon i din närhets, hälsa. Att gå den här kursen är ett bra steg i den riktningen!

 

Kursen är en bra introduktion till näringslära och ger en bra kunskapsgrund innan du går vidare till våra andra kurser, t.ex. ”Vägen till ett hälsosammare liv” som fördjupar sig i kostens och näringens påverkan på kroppen och vår hälsa, från ett funktionsmedicinskt perspektiv, eller ”Vardagstips för bättre hälsa” som är en övergripande kurs över de viktiga faktorerna för hälsa: kost/näring, sömn, stress och fysisk aktivitet där du får måltidsplaner och tips och råd för hur du kan nå dina hälsomål.

 

Kursinnehåll:

Under kursen går vi igenom vad näring och näringsämnen är, i vilken mat den finns och vilka funktioner de olika näringsämnena har i kroppen. De näringsämnen som tas upp i den här kursen är:

  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrater
  • Fibrer
  • Vitaminer
  • Mineraler och spårämnen
  • Fytonäringsämnen

 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs men en baskunskap inom kemi eller biokemi är fördelaktig.

 

Du gör kursen i din egen takt, när och var du vill! Du har tillgång till kursen i 2 år för köpdagen

 

 

 

 

Mål med kursen

Vid kursens avslut kan du redogöra för vad proteiner, fett, kolhydrater och fibrer är uppbyggda och ge några exempel på vad de har för funktioner i kroppen samt i vilken mat de finns. Du kommer också att ha en bättre kunskap av vad vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen är och varför de är viktiga för kroppens olika funktioner. Den här kunskapen kommer du att kunna använda i din vardag för att göra bättre val som gynnar din hälsa och ha en större förståelse för hur olika näringsämnen påverkar kroppen. Du får en bra kunskapsgrund för att kunna gå vidare till våra andra kurser.

 

Din kursledare
Kursen hålls av Lina Åhlén som jobbar som kursledare på Medborgarskolan och skribent för Hälsa och Funktionsmedicin (tidigare Näringsmedicinsk Tidskrift). Lina har en kandidatexamen i Nutritional Science (BSc Hons) och har jobbat som föreläsare, kursledare och skribent under många år.

 

Fördelarna med en onlinekurs!
En onlinekurs är ett roligt, flexibelt och enkelt sätt för dig att ta till dig ny kunskap, och lära dig det du är intresserad av, utifrån dina förutsättningar. Du kan ta del av kursen var du än befinner dig i världen och kursen är tillgänglig närsomhelst på dygnet. Det enda du behöver är internetuppkoppling och en smartphone/läsplatta eller dator. Du kan dessutom gå tillbaka till varje avsnitt hur många gånger som helst, pausa, föra anteckningar, titta om en film eller läsa om en text. Om du har frågor under kursens gång är du välkommen att höra av dig till oss. Kursmaterialet är uppdelat i olika avsnitt och består av video, bilder, text, nerladdningsbart material, ljudfiler och olika övningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kursplan

Den här kursen passar dig som är intresserad av att lära dig mer om näring för att kunna använda dig av dina kunskaper i din vardag. Du kanske gör det för att du vill förbättra din egen, eller någon i din närhets, hälsa och att gå den här kursen är ett bra steg i den riktningen!

Del 1: Introduktion

Välkommen till kursen!, Mål och kursens upplägg, Vad är näring?

Del 2: Protein

Vad är proteiner?, Protein i kroppen, Aminosyror, Protein i kosten, Sammanfattning proteiner, Test proteiner

Del 3: Fett

Vad är fett och fettsyror?, Mättade fettsyror, Enkelomättade fettsyror, Fleromättade fettsyror, Fett i kosten, Sammanfattning fett, Test fett

Del 4: Kohydrater

Vad är kolhydrater?, Kolhydrater i kosten, Blodsocker, Sammanfattning kolhydrater, Test kolhydrater

Del 5: Fibrer

Vad är fibrer?, Fibrer i kosten, Sammanfattning fibrer, Test fibrer

Del 6: Vitaminer

Vad är vitaminer?, Vitaminerna A-K, Sammanfattning vitaminer, Test vitaminer

Del 7: Mineraler

Vad är mineraler och spårämnen?, zink, magnesium, järn, kalcium, fosfor, selen, jod, kalium, koppar, mangan, natrium, krom, Sammanfattning mineraler, Test mineraler

Del 8: Fytonäringsämnen

Vad är fytonäringsämnen?, Sammanfattning fytonäringsämnen, Test fytonäringsämnen

Del 9: Avslutning

Tack för den här gången!

Members

Our course begins with the first step for generating great user experiences: understanding what people do, think, say, and feel. In this module, you’ll learn how to keep an open mind while learning.

Total numbers of students in course