Kostrådgivning

Bild kostrådgivning

Kostrådgivning med Nutrition Matters

Går du runt med en känsla av att inte må så bra som du kanske önskar och kanske borde göra? Har du magproblem eller känner dig trött eller nedstämd? Känner du att du vill äta hälsosammare men tillhör dem som brukar du tänka ”Vad i hela friden ska jag äta för att må bra!?”

Varför inte prova en kostrådgivning hos oss och få hjälp med det som just du behöver?

 

Oftast kan en liten förändring i kost och livsstil göra stor skillnad i hur man mår, och det behöver varken vara krångligt, tråkigt eller dyrt – men hur vet man vad man ska göra? Det är meningen att vi ska må bra och gör vi inte det är det något i kroppen som inte stämmer. Många vill ha hjälp att må bättre och minska risken för sjukdomar, men det är svårt att veta vart man ska vända sig och det är svårt att få hjälp.

Det finns en uppsjö av information på sociala medier, på TV, i radio, i tidningar och böcker. Ibland kan informationen vara svår att få grepp om. Hur vet du vad som passar just dig? I de flesta fall kan du inte få hjälp av sjukvården om du inte har en diagnos.

I en kostrådgivning kan du få hjälp med att utifrån dina behov, önskemål och din livssituation, göra upp en kost- och livsstilsplan så att du kan nå dina hälsomål!

 

För vem passar en kostrådgivning?

En kostrådgivning passar dig som vill må bättre och vill minska risken för kost- och livsstilsrelaterade sjukdomar. Magproblem, hudproblem, låga energinivåer och nedstämdhet är några exempel på symtom som kan förbättras med kost- och livsstilsförändringar.

Tyvärr accepterar många människor olika symtom på att de mår dåligt. Eller så ignorerar man att man har hälsoproblem som om några år kan utvecklas till något mer allvarligt. Gör inte det för då är det kanske för sent! Acceptera inte diffusa symtom, eller tänk att det har med åldern att göra. Att göra en kost- och livsstilsförändring för att må bättre är värt ett försök. Det här är ditt liv och du är värd att må bra!

 

“Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaro av sjukdom eller svaghet” (Världshälsoorganisationen WHO)

 

Hur går det till?

Om du är intresserad av en kostrådgivning kan du maila oss på kostradgivning@nutritionmatters.se. Du skickar vi ett hälsoformulär och en hälsodagbok att fylla i.

I hälsoformuläret anger du lite praktisk information om dig själv, din nuvarande och tidigare hälsostatus, eventuell medicinering, stressnivåer och stresshantering, eventuella symtom m.m. samt dina önskemål. Där finns även en lista över livsmedel som du anger hur ofta eller sällan du äter.

Hälsodagboken fyller du i under tre dagar, en helgdag och två vardagar. Du fyller i vad du ätit och druckit, hur mycket du rört på dig och vilken aktivitet du utfört, hur du sovit och hur du mår (stress, energi och humör) samt eventuell medicinering eller kosttillskott.

När du fyllt i formuläret och dagboken och skickat dem till oss, har vi ett första samtal. Om du bor i närheten av Uppsala kan vi träffas, annars fungerar det utmärkt via videosamtal (t.ex. via Skype, Messenger, Whatsapp eller annat). Vi kan också ses på din arbetsplats. Varför inte samla ihop ett gäng på jobbet och dessutom få lite mängdrabatt!? Då kan vi dessutom ha en workshop eller föreläsning där.

Efter samtalet skickar vi en rapport till dig med en sammanfattning av vad som diskuterats under konsultationen. Du får ett förslag på kost- och livsstilsförändringar som passar just dig. När du följt planen i två veckor pratar vi igen. Du är också välkommen att höra av dig till oss under den här perioden om du har några frågor eller funderingar. Om du vill kan vi prata igen några veckor efter samtal 2 för att följa upp hur du mår. Detta är en tilläggstjänst till grundpaketet (mer info nedan).

 

Vi kan också hjälpa dig att rensa ditt skafferi och din kyl och ersätta med hälsosammare alternativ genom att handla tillsammans! Det här är en tilläggstjänst, men går även att boka utan att ha gjort en kostrådgivning.

Vi rekommenderar även att du går vår webbkurs ”Näring, kost och livsstil” där du får lära dig grunderna i näringens och kostens betydelse för hälsan. Innehållet i kursen är ett bra komplement till din skräddarsydda kost- och livsstilsplan. Dessa kunskaper ger dig en bättre förståelse kring hur kroppen fungerar, vad näringen har för funktion och vilka faktorer som påverkar vår kost. Du kan därmed göra bättre val i vardagen. När du gör kostrådgivning hos oss får du en rabattkod som gör att du kan du köpa webbkursen för 690 kr (värde 990 kr!).

 

Ingår i grundpaketet:

1. Formulär och hälsodagbok
2. Samtal 1 (60 min)
3. Rapport med förslag på kost och livsstilsförändringar
4. Samtal 2 (30 min) efter 2 veckor

 

Vad kostar det?

Kostrådgivning grundpaket (Rapport + 2 samtal) – 1 800 kr

 

Valfria tillägg: 

  • Fler uppföljningssamtal enligt dina önskemål (30 – 60 min) – 800 kr per timme
  • Genomgång av skafferi och kyl hemma hos dig – 800 kr per timme
  • Gemensam handling i din matbutik (i närheten av Uppsala) – 800 kr per timme
  • Webbkursen ”Näring, kost och livsstil” – 690 kr (värde 990 kr)

 

Kostrådgivning med Lina

Vår kostrådgivare Lina Åhlén jobbar som kursledare, skribent, föreläsare och kostrådgivare. Hon har en kandidatexamen i Nutritional Science BSc (Hons) som baseras på Funktionsmedicin från Centre for Nutrition Education and Lifestyle Management och Middlesex University. Lina har också en KY-utbildning inom projektledning.

 

Inom Funktionsmedicinen fokuserar man på att hitta orsaker till symtom, och behandla dem, istället för att behandla själva symtomen.

 

Om du har några frågor, eller vill boka en kostrådgivning, maila kostradgivning@nutritionmatters.se!