Nutrition Matters blogg

En grupp forskare från England och Danmark undersökte hur tillskott av fiskolja under graviditeten påverkar barnens tillväxt och kroppsbyggnad senare i livet. 736 kvinnor fick antingen fleromättade fettsyror i form av 2,4 g omega 3 i en blandning av eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), eller olivolja varje dag från gravidvecka 24 till och med en vecka efter födseln. (Mer om olika fettsyror i webbkursen Grundläggande Näringslära – Baskurs.)   Barnens vikt, längd och huvudomkrets mättes

När vi äter grönsaker från släktet korsblommiga växter, t.ex. broccoli, blomkål, Brysselkål och andra typer av kål, bildas ämnet indol-3-karbinol (I3C) i kroppen. I en ny studie tittade forskarna på möss som var genetiska framtagna att sakna ett protein som stimulerar immunförsvaret till att skydda tarmen mot inflammation och utvecklingen av tjocktarmscancer. Möss som fick en kost med mycket I3C hade ingen inflammation och utvecklade inte cancer. Möss som från början inte fått

Enligt en ny svensk studie minskar tillskott av probiotika (hälsofrämjande bakterier) nedbrytningen av skelettet med hälften hos äldre kvinnor, jämfört med om man inte tar tillskott av probiotika. Nedbrytning av skelettet och skeletturlakning kan leda till benskörhet och benbrott. De flesta kvinnor i 80-årsåldern lider av benskörhet (osteoporos) eller svagt skelett, med en ökad risk för benbrott och frakturer som följd. De mediciner som finns kan hjälpa till en viss del, men de

Att äta nötter regelbundet förbättrar spermiernas kvalitet och funktion, enligt en ny studie. I den 14 veckor långa randomiserade studien, tittade forskarna på olika parametrar för spermiers hälsa hos 119 friska män i åldrarna 18–35 år. Männen delades in i två grupper. Den ena gruppen fick vanlig västerländsk kost, utan nötter, och den andra gruppen fick en vanlig västerländsk kost plus 60 gram nötter (en blandning av mandlar, hasselnötter och valnötter). De män