Nutrition Matters blogg

Visste du att det finns vissa ämnen i vår nyttigaste mat, som faktiskt har negativa effekter för oss? Som tur är finns det sätt att minska på mängden av dem genom att förbereda maten på olika sätt. Näringsämnen, eller nutrienter som de också kallas, som kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler är nödvändiga för att ge energi, bygga upp kroppens vävnader, hormoner och organ, för immunförsvaret och för tusentals andra processer runtom i kroppen.

Vi tycker i alla fall att det borde vara årets julklapp! Varför inte ge dina nära och kära, eller dig själv, en julklapp som kan hjälpa er att främja hälsan, må bättre och minska risken för sjukdomar? Just nu firar vi på Nutrition Matters både julen och lanseringen av vår nya webbkurs ”Näring, kost och livsstil” med ett härligt julerbjudande som gäller fram till nyårsafton! Erbjudandet gäller på alla våra webbkurser. Kursen passar dig som vill

En eterisk olja är en koncentrerad doftande olja som utvinns från växter. I en studie som publicerades i tidskriften Antibiotics såg man att vissa eteriska oljor dödade den bakterie som orsakar Borrelia (en infektion som smittar via fästingar) mer effektivt än antibiotika. Forskarna testade oljor från 35 växter och 10 av dem, bland andra vitlök, myrra, timjan, kanel, ingefära och kummin var mest effektiva att döda en ”vilande” form av Borrelia-bakterien. Den här

Enligt en ny studie, som publicerades i tidskriften Neurology, förknippas ett högt intag av gröna bladgrönsaker, mörkt orange och röda grönsaker, frukt och bär, med en lägre risk för minnesförlust hos män. Studien tittade på nästan 28 000 män med en medelålder på 51 år. Deltagarna fick fylla i frågeformulär om sina kostvanor och intag av frukt, grönt och bär och följdes upp under 20 år. När deltagarna var i genomsnitt 73 år fick

Så kallade ftalater används flitigt i många produkter i bland annat schampo, byggmaterial och plastleksaker. I en studie, som är den första att se en koppling mellan ftalater och sköldkörteln, upptäckte man att högre nivåer i blodet av dessa kemikalier ledde till minskade nivåer av sköldkörtelhormonet tyroxin (T4) hos 3–åriga flickor. Man såg inte samma förändringar hos pojkar. Sköldkörteln är viktig för utvecklingen av hjärnan hos barn. Den här kopplingen mellan ftalater och

Att äta gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat, och rödbetor bidrar till att minska tidig utveckling av åldersrelaterad makuladegenerering (AMD) enligt en studie. AMD är en förändring i gula fläcken som leder till en varaktig skada på syncellerna. Det drabbar främst äldre personer och är den vanligaste orsaken till blindhet i världen men trots det finns inget botemedel mot sjukdomen. Den här studien är den första som tittat på kopplingen mellan intag av vegetabiliska nitrater