Mitokondrier

I förra veckan publicerades en artikel i Expressen där man kritiserar funktionsmedicin och en specifik funktionsmedicinsk klinik.

 

Funktionsmedicin är ingen ”ny fluga från USA” eller en alternativ ”metod”. Funktionsmedicin kommer från USA, där konceptet föddes på 90-talet och har exploderat de senaste åren. Som nämnts i artikeln så grundar sig funktionsmedicinen i att gå till botten med grundorsakerna till ohälsa, bland annat obalans i tarmfloran och näringsbrister, vilket inte är ett dugg konstigt, eller alternativt för den delen, utan det mest grundläggande som finns.

 

Det är ingen nyhet eller påhitt att olika biokemiska system i kroppen, till exempel de energibildande processerna inuti cellernas mitokondrier, metylering m.m., påverkas av olika näringsämnen. Det är grundläggande cellbiologi.

 

Det är ingen slump att många som ”hittar”, och börjar jobba enligt den funktionsmedicinska principen, har en bakgrund inom just cellbiologi eller molekylärbiologi. Dessa personer har en djup kunskap om hur kroppens fysiologi och biokemi fungerar på cellnivå, det är nämligen det som är grunden för hur kroppen fungerar!

 

Effekten av kost och livsstilsförändringar på hälsan kan i många fall vara mirakulösa. Sådana historier hör jag om varje dag.

 

En intressant replik till artikeln i Expressen, skriven av Martina Johansson, finns här. Särskilt intressant är kommentarerna och länkarna gällande de, i artikeln kallade ”bluffdiagnoser” (t.ex. intestinal hyperpermeabilitet), och Socialstyrelsens genomgång av näringsämnen som är viktiga för mitokondriernas funktion.

 

Läs mer om funktionsmedicin i ett annat blogginlägg.

 

Har du några egna erfarenheter av funktionsmedicin? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna eller maila mig på lina@nutritionmatters.se.

 

I vår onlinekurs ”Vägen till ett hälsosammare liv” går vi igenom mer på djupet vad funktionsmedicin är. I kursen går vi igenom hur kost, näring och livsstil påverkar kroppen och vår hälsa, ur ett funktionsmedicinskt perspektiv.

Similar Posts